De Griekse premier Alexis Tsipras wil tijdens de Europese topconferentie later deze week een ‘minitop’ van vijf Europese leiders over de Griekse economische problemen.
Tsipras heeft voorzitter Donald Tusk van de Europese raad hierom gevraagd, meldden Griekse staatsmedia dinsdag.
Tsipras wil donderdag apart overleg met de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker, de Franse president François Hollande, de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de voorzitter van de Europese Centrale bank Mario Draghi. Tsipras wil met het selecte gezelschap over een politieke oplossing voor het Griekse schuldenprobleem praten.
Griekenland heeft rap 2 miljard nodig
De regering van Griekenland komt dinsdag met plannen die in ieder geval voor even een einde moeten maken aan de acute geldnood van het land. Nog deze week moet het land 2 miljard euro bijeen zien te krijgen.
Premier Tsipras heeft de bodem van de schatkist in zicht. Naar verluidt is hij van plan 1 miljard euro aan kortlopende leningen in de markt te zetten. Daarnaast blijft hij hopen op coulance van schuldeisers als het IMF en de ECB. De verhoudingen met de schuldeisers staan echter op scherp doordat de nieuwe regering probeert onder de voorwaarden uit te komen die aan de noodhulp zijn gesteld.
Griekenland heeft circa 1,6 miljard euro nodig om kortlopende leningen te herfinancieren. Daarnaast staat het land voor het terugbetalen van 350 miljoen euro aan het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en krijgt de Europese Centrale Bank (ECB) 110 miljoen euro aan rente op obligaties.
Mocht de 2 miljard euro worden gevonden, dan is het land zeker nog niet uit de problemen. Later deze maand volgt onder meer de rekening voor het loon van ambtenaren.
Dijsselbloem: 'Cyprus-scenario voor Griekenland'
De financiële situatie in Griekenland is inmiddels zo wankel, dat een vertrek uit de eurozone geen ondenkbaar scenario meer is. Zie ook het artikel op Z24: Hoe Griekenland op knullige wijze uit de euro kan vallen.
Maar een Grieks vertrek uit de eurozone is zeker niet het enige denkbare scenario, als Griekenland officieel wanbetaler wordt. Mocht het land verder in de problemen komen, dan zijn er ook andere scenario's mogelijk, zei eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem dinsdag bij BNR Nieuwsradio.
Dijsselbloem wees op maatregelen die zijn genomen om Cyprus te helpen zoals het instellen van kapitaalrestricties en de sluiting van banken.
,Als een land in de problemen komt, hoeft er niet direct een exit te volgen'', zei Dijsselbloem. Hij wilde verder niet ingaan op de vraag of hij een exitscenario uitsluit. Dijsselbloem onderstreepte dat zijn ,,politieke inzet'' is gericht op het intact houden van de eurozone en deze te versterken.
Grenzen dicht voor kapitaal, sluiting banken
In Cyprus werd het kapitaalverkeer aan banden gelegd om te voorkomen dat spaarders hun geld massaal naar het buitenland zouden sluizen met als gevolg dat het financiële systeem volledig zou instorten.
Dijsselbloem wees erop dat het een stuk beter gaat met de eurozone. Op Griekenland na, is er overal groei. Dus moet Griekenland weer op de rails worden geholpen, zei Dijsselbloem. Het land heeft de zwaarste bezuinigingen al doorgevoerd, nu is het zaak de begroting op koers te houden, buitenlandse investeerders aan te trekken en te zorgen dat Grieken belasting betalen, zei Dijsselbloem.
Hij zei zich niet te laten afleiden door allerlei ,,onbestaanbare teksten'' en dreigementen van de Grieken, die boos zijn over de ingrepen die ze moeten doorvoeren. Alle ruis werkt niet en maakt geen indruk, ook niet op de leden van de eurogroep, aldus Dijsselbloem.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl